2012. augusztus 5., vasárnap

Elizabeth Gilbert - Isten közelében


Így hát amikor az öreg személyesen feltette a kérdést, mi az, amit igazán szeretnék, őszintébb válasszal rukkoltam elő. 
- Azt szeretném, ha maradandó élményben lenne részem Istennel kapcsolatban - mondtam neki. - Néha úgy érzem, felfogtam a világunk isteni természetét, de a kicsinyes vágyaim és félelmeim közbeszólnak és elvesztem ezt az érzést. Szeretnék állandó jelleggel Isten közelében lenni. De nem akarok remeteként élni és nem akarom teljesen feladni a világi gyönyöröket. Azt hiszem, arra akarok rájönni, hogyan tudnék ebben a világban élni és élvezni az általa nyújtott örömöket, ugyanakkor hogyan tudnám Istennek szentelni magam. 
Ketut azt felelte, hogy egy képpel tudja megválaszolni a kérdésemet. Egy vázlatot mutatott, amit egyszer meditáció közben rajzolt. A kép egy hermafrodita embert ábrázolt, aki kezeit imádságra kulcsolja. A figurának nem volt feje, viszont négy lába volt. A feje helyén páfrányokból és virágokból álló dús lombkorona volt látható, a szíve felett pedig egy parányi mosolygó arcocska díszelgett. 
- Hogy meglelje az áhított egyensúlyt - magyarázta Ketut a tolmács segítségével -, ilyennek kell lennie. Mintha nem is két lábbal, de néggyel állna a földön. Akkor stabilan lerögzíti magát. Ezentúl ne a fejével próbálja megérteni a világot, hanem a szívével. Ily módon megismerheti Istent. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése